T K

PASSİSTEM YAZILIM

Proje İçeriği

pasarge, AR-GE Merkezine sahip firmaların teşvik hesaplamalarına, AR-GE faaliyetleri esnasında tutulması gereken kayıtların girilmesine, süreç yönetimlerine ve oluşan verilerin muhasebeleştirilmesine yardımcı olacak bir AR-GE süreç takip yazılımıdır. pasarge, firmaların AR-GE kültürü kazanması için yol gösterici bir araç olma özelliği taşımaktadır. AR-GE veya diğer projelerinde gereken personel, malzeme, muhasebe kayıtlarına otomatik ulaşarak projelendirme işini çok daha hızlı hallettiği gibi kayıtların örtüşmesi sebebiyle proje kayıtlarının gerçekliği de şeffaflık kazanmıştır. Projemiz; 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile kurulan AR- GE merkezlerinin süreç yönetimi ve AR-GE faaliyetleri esnasında tutulması gereken kayıtlarının Sanayi Bakanlığının AR-GE Teşvikleri Genel müdürlüğünün talep ettiği ve edeceği raporları kişilerden bağımsız şeffaf şekilde oluşması, ulaşılabilmesi ve projeler için değer, etki, fayda, sonuç analizi yapabilen bir yazılımın araştırma ve geliştirme faaliyetidir. Projemiz; hem Bakanlıkların hem de ilgili kurumlardan gelen verilerin Muhasebe dilinde anlamlandırırken Serbest Mali Müşavirlerimizin, Mühendislik ve Mevzuat Dilinde anlamlandırırken ise uzman ekibimizin danışmanlığı ile yazılımcı ve programcı personellerimiz tarafından sunulmuş özgün bir yazılımdır. ARGE merkezi Modülümüz hali hazırda 5746 Sayılı Ar-Ge Kanunun ve 4691 Sayılı Teknokent Kanunun sağladığı Ülkemizdeki etkisinin çok daha verimli şekilde ölçülmesini sağlayacaktır. AR-GE faaliyetlerinin sonuçlarını görmek isteyen kurumlarımız, yapacağımız modülden elde edilen verilerden oluşacak raporlara dakikalar içerisinde ulaşabileceği için ülkemizde ARGE konusunda dinamik verilere dayalı kararlar alınması sağlanmış olacaktır.


Projenin Amacı

s.papan@passistem.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projemizin asıl ve ana hedefleri arasında AR-GE faaliyetlerinde oluşan verilerinin yazılım sayesinde muhasebe verilerine indirgeyerek yöneticinin en doğru kararı almasını kolaylaştırmak ve bu konuda daha esnek karar alma yeteneğini arttırmak yer almaktadır. Ülkemizde AR-GE faaliyetlerinin etki analizlerinin firma bazlı yapılamamaktadır. Bakanlık veya Destek Veren kurumlar firmalardan öncelikle desteğin kullandığında sonucunun Döviz kazandırıcı bir etki olması ister/bekler. Fakat daha kendi maliyetlerini analiz edemeyen Kobilerimiz daha önce yürümediği bir yolda denemeler ve çalışmalar yaparken kayıt tutması, neye ne kadar önem vermesi gerektiğini planlamadan hareket ettiği için AR-GE faaliyetlerinde durmalar, aksamalar veya hedeften sapmalar görülür. Aslında bu tam bir süreç yönetimidir ve disiplinler arası çalışma gerektirmektedir. AR-GE projelerinin hemen hemen çoğunda; araştırma faaliyeti, satın alma faaliyeti, personel çalıştırma, hizmet alma ve danışmanlık alma gibi faaliyetlerin planlanması istenir. Bu zaman akış planında tutulması gereken kayıtlar, hesaplar, mesailer plana sonradan işlendiği için gerçeğe yakınlık arz etmemektedir. Projemiz bu gerçeğe yakınlık sorununu çözmeyi hedeflemektedir. Projede kim almış, nerede kullanmış, ne zaman kullanmış, niçin kullanmış ve nasıl kullanmış sorularının yanıtlarını kimseye 2. bir iş yükü oluşmadan kayıt altına almayı hedeflemekteyiz. Projemizin fabrikalarda kullanılan ERP sistemleri ile doğrudan entegre olarak çalışması sağlandı. AR-GE veya diğer projelerde gereken personel, malzeme ve muhasebe kayıtlarına otomatik ulaşarak projelendirme işini çok daha hızlı halledileceği gibi kayıtların örtüşmesi hasebiyle projenin kayıtlarının gerçekliği de şeffaflık kazanmış olacaktır


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Yazılımımız ile AR-GE konusunda Kurumsal Hafıza oluşturmayı hedeflemekteyiz.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin her aşamasında personellere uzman oldukları konularda görev paylaşımı yapılarak süreçlerin akıcı bir şekilde ilerlemesi sağlandı. Personellerin rahat çalışmaları amacıyla zaman zaman home ofis çalışmaları sağlandı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hasebiyle bayan personelimize ücretsiz izin kullandırılarak hem şirketimizin bayanlara vermiş olduğu değeri hissettirmek hem de personelin çalışma motivasyonunu arttırmak amaçlanmıştır. Süreçler fazlara bölünerek her faz sonunda motivasyonunu arttırmak amacıyla personel çeşitli sosyal aktiviteler ile ödüllendirildi. Yönetim ekibinin de içinde olduğu toplantılar düzenlenerek yönetimin projenin her aşamasını yakından tabi sağlandı.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projemiz doğrudan veya dolaylı olarak tüm departmanlara fayda sağlamaktadır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

AR-GE Merkezi Modülünün tanıtım amaçlı kampanyalı ve demo sürümleri ile kullanıcılara hızlıca ulaşması sağlandı. Pilot müşteri olarak belirlediğimiz firmalarda, AR-GE faaliyetlerinin belli bir sistematik yapıda yapıldığı, geriye dönük kayıt arayıp zaman kaybetmenin ve gerçek dışı oluşan kayıtların önüne geçerek hem daha sağlıklı AR-GE süreci yönetimi gerçekleştirildiği hem de kişilere ekstra bir iş yükü oluşmasının önüne geçerek yönetimine sunulabilen ve kontrol edilebilen anlamlı bir veri oluşturulması sağlandı. Böylelikle ilgili bakanlık ve kurumlar için şeffaflık arz edecek etki analizi raporlarının da %100 reel verilere dayalı raporlar verilmesine vesile olduğu gözlemlenmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Şirket olarak personelimizin uzmanlık alanlarına göre görev paylaşımı yapılmaktadır. Projemizde aktif olarak Genel Müdür, Satış Müdürü, Yazılım Müdürü, Kurumsal Projeler Müdürü ve Kurumsal İş Geliştirme Yöneticisinin yanı sıra Yazılım Mühendisleri, Bilgisayar Mühendisleri ve Bilgisayar Programcılarından oluşan toplam 9 uzman ekibimiz görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemiz kendi personellerimiz tarafından üretilen özgün bir yazılımdır. Proje kapsamında her hangi bir bilişim şirketi ile işbirliği içerisinde yer almadık.